© Kaja Verbeke
Reportage

‘De techniek is er, de nood ook. Het is tijd om de wereld te veranderen.’

Een doolhof is het er, de plek waar Urban Smart Farm zich bevindt. Dit erg ambitieuze project krijgt tijdelijk een kleine testruimte ter beschikking in een oud gebouw van de Universiteit Gent. Revolutionaire landbouw, maar voorlopig in een duistere kelder.
Christian Payne / Flickr (CC by-nc-sa 2.0)
Nieuws

“The Jungle” in Calais wordt gedeeltelijk ontruimd

De Franse overheid wil dat een derde van het vluchtelingenkamp in Calais verdwijnt. En snel. Binnen de twee dagen moeten meer dan duizend vluchtelingen hun tent verhuizen, of hij wordt platgereden door een bulldozer. De vluchtelingen besloten gisteren samen met de hulporganisaties om niet in te gaan op de eisen van de autoriteiten. ...
Analyse

Zonder sociale bescherming is het leven een loterij

Maar liefst driekwart van de wereldbevolking dient zich zorgen te maken bij ziekte, verlies van werk of oogst, of over de mogelijkheid om ooit op pensioen te kunnen gaan. Iedereen heeft in zijn leven weleens sociale bescherming nodig, maar voor de meesten is het geen vanzelfsprekendheid.
© Sarah Kerremans
Nieuws

Mechelse juriste versus oliegigant in Peru

De activist en Kichwa inheems leider Jose Fachin werd afgelopen donderdag op brutale wijze opgepakt in Iquitos, Peru. Dat de man zich nu opnieuw zal moeten verantwoorden voor feiten waarvoor hij in 2011 werd vrijgesproken, is niet toevallig. We spraken met zijn vrouw en raadgeefster, de Mechelse juriste en MO*wereldblogger Sarah Kerremans.
© Kaja Verbeke
Analyse

Zo wordt de Mapuche-cultuur door de markt beschermd

In 2014 exporteerde Chili liefst 70.000 ton papier en karton naar Europa. De houtindustrie heeft een enorme impact op het dagelijkse leven van de Mapuche. Grote stukken land worden ingenomen door multinationals om eucalyptus en dennenbomen te planten, waardoor rivieren droog komen te staan. Gelukkig komt er nu hulp uit verrassende hoek.
© Kaja Verbeke
Reportage

'Het is beter arm te zijn dan een vriend van de overheid'

In het detentiecentrum van Angol (Chili) zijn vier Mapuche al meer dan een maand in hongerstaking. Ze zitten in voorarrest en eisen de overplaatsing naar een andere gevangenis, waar ze een betere behandeling willen. Helemaal anders liep het met Juan Ciriaco Millacheo. Toen hij twaalf jaar geleden onder de antiterrorismewet veroordeeld wer ...
© Kaja Verbeke
Analyse

'Wat de Mapuche eeuwen geleden redde, is nu hun struikelblok'

Het kiessysteem in Chili ondergaat een grondige transformatie. Minderheden zoals de Mapuche worden niet vertegenwoordigd in de Chileense politiek, al lijkt daar binnenkort verandering in te komen.
© Iñigo Moure Abad
Reportage

Op de schoolbanken bij de Mapuche

In de bergen vlakbij het Chileense stadje Traiguén hebben de Mapuche gemeenschappen turbulente jaren achter de rug. Nu het even rustig is, organiseren ze openluchtklassen. Kinderen krijgen buiten les van hun eigen familieleden. Al snel blijkt dat ze eigenlijk worden voorbereid op het tweede deel van de strijd.
© Iñigo Moure Abad
Opinie

Hoe ik mijn verblijf bij de Mapuche in Chili heb ervaren

Nog voor ik het vliegtuig naar Chili opstapte om een reportage te maken over de Mapuche, werd ik gewaarschuwd: de politie ter plaatse zat niet te wachten op nieuwsgierige buitenstaanders en de Mapuche al evenmin. Eens ter plekke zou ik het zelf merken: tussen de bergen van de Araucaníaregio hangt het conflict in de lucht.
Christian c (CC BY-NC 2.0)
Analyse

FAQ: alles wat je over de Mapuche weten moet

De Mapuche inheemsen in Chili en Argentinië hadden lang het stigma van dronkaards en luieriken, maar tegenwoordig is het hip om Mapuche te zijn. MO* lijst alle feiten en weetjes over de Mapuche op.  
© Mapuche NL
Nieuws

Mapuche vestigen hoop op Europa

De strijd van de Mapuche, een inheems volk in Chili, kwam vorige week wel heel dichtbij ons land. Een aantal Mapuche en activisten demonstreerden aan het Vredespaleis in Den Haag en klaagden de situatie van de Mapuche in hun thuisland aan. De gemaakte afspraken tussen Chili en de Mapuche worden namelijk door de Chileense overheid niet gerespecteerd ...
© Kaja Verbeke
Nieuws

Vrouwen geven Congo toekomst

De Senaat leek vorige week donderdag even op een speciale Assemblée van Congolese vrouwen. 7 vrouwen van Afrikaanse herkomst, waaronder 6 Congolese, kregen er de titel Vredesvrouw. Samen met tien andere vrouwen werden ze gelauwerd omdat ze zich inzetten voor de opbouw en het behoud van vrede. Daarnaast kregen vier vrouwen van Afrikaanse afkomst fin ...

Pagina's