Nieuws

Van goud voor Aung San Suu Kyi naar democratie voor Birma?

Aung San Suu Kyi, Nobelprijswinnares voor de Vrede en de belangrijkste tegenstander van de Birmese junta, heeft begin deze week de prestigieuze Gouden Medaille van het Amerikaanse Congres gekregen. De uitreiking kwam er aan de vooravond van de zestigste verjaardag van Birma’s onafhankelijkheid. Die wordt in januari 2008 gevierd.
Recensie

Voor kinderen, over kinderen

In Amerika draagt iedereen schoenen! is –naast twee extra verhalen– een heruitgave van Godin van de Wieg, het eerste boek van de auteur. Sabine De Vos schreef haar debuut in 1997, naar aanleiding van reizen die ze maakte voor de organisatie Cunina.
Analyse

Het schoonste papier

Keurmerken, certificaten en allerhande labels vliegen de papierconsument om de oren. MO* ging op zoek naar het meest milieuvriendelijke papier.
Nieuws

ACV haalt Oost-Europese werknemers uit illegaliteit

Acties van de christelijke vakbond ACV-Bouw en Industrie in Antwerpen, om Oost-Europese werknemers, veelal Polen werkzaam in de Belgische bouwsector, vertrouwd te maken met hun rechten als legale of illegale arbeider, werpen hun vruchten af.
Nieuws

Colombiaanse jongeren hebben gewetensbezwaar

Lucas en Milena, twee jonge Colombianen, zoeken steun in Europa voor de ‘Collectieve Actie van Gewetensbezwaarden’. De organisatie komt op voor geweldloosheid en gewetensvrijheid en verzet zich tegen de gedwongen rekrutering van Colombiaanse jongeren door de drie grote militaire groeperingen in het land.
Nieuws

Nu ook noodtoestand in Georgië

Enkele dagen na het uitroepen van de noodtoestand in Pakistan, kondigde nu ook de Georgische president Michail Saakasjvili een noodtoestand van 15 dagen af in zijn land.
Nieuws

Bananenwinsten maken ‘ommetje’ langs belastingsparadijzen

De drie grootste bananenproducenten ter wereld, Dole, Chiquita en Fresh Del Monte, samen goed voor tweederde van het wereldmarktaandeel, omzeilen jaarlijks voor miljoenen dollars aan belastingsgelden.
Nieuws

Westerse banken op financiële kar van uraniumwapenindustrie

Tussen juli 2004 en juni 2007 kregen drie beursgenoteerde Amerikaanse uraniumwapenproducenten voor meer dan 7,2 miljard US dollar aan financiële steun van een 40-tal investeerders. Netwerk Vlaanderen vindt dat allesbehalve ethisch investeren.
Analyse

Dubbele nationaliteit

Marokkanen kunnen hun nationaliteit behouden en tegelijkertijd Belg worden, Belgen kunnen Australiër worden en toch hun Belgische nationaliteit behouden. Schizofrenie of nieuwe wereld?
Nieuws

Ontwikkeling en mensenrechten: één front?

Er zijn meer inspanningen nodig om ontwikkelingsorganisaties en mensenrechtenactivisten samen te brengen. Dat bleek deze week op een congres in Brussel.
Nieuws

Turkije en Koerden op ramkoers

Woensdag keurde het Turkse parlement met een overgrote meerderheid van de stemmen een motie goed voor militaire operaties tegen Koerdische PKK-rebellen in het noorden van Irak. Het leger krijgt een jaar de tijd om de nationalistische guerrillabeweging indien nodig militair te onderdrukken.
Nieuws

Daklozen vragen bed in Hilton

Vanmorgen bood een dakloze man, gesteund door 15 andere daklozen en actievoerders van het Gemeenschappelijk Daklozenfront SDF, zich aan in een Hilton hotel in Brussel. De rekening mocht worden opgestuurd naar Monica De Coninck.

Pagina's