© Valerie Hopkins
Wereldblog

Brengt Thaçi, de nieuwe president van Kosovo, eenheid?

Te midden van onrust in de straten van de hoofdstad werd Hashim Thaçi verkozen tot nieuwe president van Kosovo. Het is maar de vraag of deze controversiële keuze de politieke en maatschappelijke crisis zal kunnen bezweren.
© Adrian Zeqiri
Wereldblog

Kosovo komt op straat

De massale betoging in Pristina van vorige zaterdag wijst op wijdverspreide frustratie met de gang van zaken in Kosovo acht jaar na het uitroepen van de onafhankelijkheid. De trigger zijn de normalisatiegesprekken die Kosovo onder het toeziend oog van de EU met Servië voert, maar die in de ogen van de Kosovaars Albanese meerderheid de soe ...
© Pieter Troch
Wereldblog

Traangas, vlaggen en interne verdeeldheid in Kosovo

Het politieke leven in Kosovo is volledig lamgelegd als gevolg van onenigheid over twee internationale akkoorden die de Kosovaarse regering recentelijk sloot. De afstand tussen regering en oppositie wordt steeds groter en dreigt te escaleren.
© Franco Pecchio / Creative Commons
Wereldblog

UNESCO, Kosovo en multi-cultureel erfgoed

Kosovo is (nog) geen lid van UNESCO. Twee tegenovergestelde lezingen van de Kosovaarse cultuur en geschiedenis kwamen naar voren in de discussie voorafgaand aan die beslissing, zonder in dialoog te treden.
© Valerie Hopkins
Wereldblog

Chaos in Kosovo

In de nasleep van het akkoord dat eind augustus gesloten werd tussen de Kosovaarse en Servische regering is het hoogst onrustig in Kosovo. Dit keer niet tussen Kosovaarse Serviërs en Albanezen, maar tussen Albanezen onderling.
© Julian Nitzsche / Wikimedia Commons
Wereldblog

Kosovo en Servië op weg naar normalisatie zonder basisovereenkomst

Op 25 augustus bereikten de regeringsleiders van Servië en Kosovo een als historisch bestempeld akkoord over telecommunicatie, energie, de Associatie van Servische Gemeenten in Kosovo en het openen van de brug in Mitrovica. Over de kern van de zaak - de status van Kosovo - wordt niet gesproken. Dat lijkt vooral Kosovo op termijn zuur op te kunnen b ...
© Wikimedia Commons / Claudio Poli
Wereldblog

De omgang met het recente verleden in Kosovo

Een inclusieve omgang met het recente verleden is nog veraf in Kosovo, zowel op vlak van rechtspraak als wat betreft maatschappelijke herdenkingen. Politieke inmenging en onwil dreigen ook de betekenisvolle aanzetten te overschaduwen.
© Fjalnes / Wikimedia Commons
Wereldblog

De moeilijke herdenking van het Kosovaarse Bevrijdingsleger

Een kritisch en genuanceerd standpunt tegenover oorlogsmisdaden en criminele praktijken in de rangen van het Kosovaarse Bevrijdingsleger blijft ongepast in Kosovo. Al te vaak wordt iedere vorm van kritiek afgewimpeld als een poging om de Kosovaarse vrijheidsstrijd te ontkrachten. 
© Hans Fridlund
Wereldblog

De Gorani: Tussen eigenheid, Kosovo en Servië

Op woensdag 6 mei vieren de Gorani traditioneel hun nationale feestdag. Dat vormt een goede gelegenheid om iets dieper in te gaan op de moeilijke spreidstand van de kleine gemeenschap tussen de Kosovaarse en Servische overheid. 
© Trim Kabashi
Wereldblog

De Kosovaarse migratiegolf: frustratie, isolement en de aantrekkingskracht van Europa

De laatste maanden volstrekt zich een ware illegale migratiegolf vanuit Kosovo richting de Europese Unie. Deze golf legt vooral de vinger op de wonde van de desastreuze sociaaleconomische situatie en de diepgewortelde frustratie in het jonge Balkanland. Tegelijkertijd toont hij aan hoe mythisch en aantrekkelijk de welvaart in het Europese paradijs ...
©MO*/Laia Pau Romaní
Wereldblog

Kosovo: miserie, spanningen en een bevroren conflict in de maak

De recente betogingen in de Kosovaarse hoofdstad Pristina – de grootste sinds Kosovo zich eenzijdig onafhankelijk verklaarde van Servië in 2008 – en het geweld dat daarmee gepaard ging wijzen op diepe onvrede met de weinig hoopgevende sociaaleconomische situatie in het land, de wijdverspreide corruptie en de uitzichtloze politieke ondui ...