Tony Carr (CC BY-NC-ND 2.0)
Wereldblog

Gestenigde universiteiten

Al enkele maanden heerst er een protestsfeer in Zuid-Afrikaanse universiteiten. MO*wereldblogger Martina Vitackova brengt verslag uit.
Sarah Marchildon  (CC BY-NC-ND 2.0)
Wereldblog

Storm op de online zee

Hoe één racistische Facebookpost zorgt voor een storm op het internet in Zuid-Afrika.
© Martina Vitackova
Wereldblog

De winter is in het land

Terwijl men in België van het terrasjesweer geniet bibbert Zuid-Afrika onder de winterse kou. Afhankelijk van hun ras- en klasachtergrond kiezen mensen verschillende strategieën om de koude maanden te overleven.
© Martina Vitackova
Wereldblog

Even weg in Zuid-Afrika

Sociale spanningen in Zuid-Afrika lijken elke dag te groeien. Om eigen verstand te behouden moet men echter soms proberen doen alsof er niets aan de hand was. En, bijvoorbeeld, op vakantie gaan.
Gecentreerde brievenbus
Wereldblog

You've got mail, brievenbussen in Zuid-Afrika

Na twee jaar in Zuid-Afrika kijk ik met nostalgie terug naar mijn eerste weken in dit vreemd, en toch zo herkenbaar, land. Een van de eerste dingen die me in Zuid-Afrika zijn opgevallen toen ik mijn eerste stappen door de straten van Pretoria maakte zijn de plaatselijke brievenbussen.
 United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0)
Wereldblog

Onderweg naar democratie

21 maart - de dag waarop 69 mensen zijn gedood en 180 zijn gewond geraakt tijdens de protesten tegen de verplichting om de zgn. dompas ID te dragen. Na de overgang tot democratie werd deze dag tot de Nationale Dag van Mensenrechten verklaard.
GovernmentZA (CC BY-ND 2.0)
Wereldblog

De andere kant van het verhaal

Energie is een hot topic in Zuid-Afrika. Martina Vitackova bekijkt wat er leeft op de grond, van de load sheddings tot de mijnindustrie en de Marikana staking.
© Martina Vitackova
Wereldblog

Oscars laten Zuid-Afrika koud

De uitreiking van de meest prestigieuze filmprijzen laat Zuid-Afrika koud. De constante aanwezigheid van geweld en de paranoia die ermee gepaard gaat blijven echter onder het deksel sudderen.
 GovernmentZA (CC BY-ND 2.0)
Wereldblog

'Dit moet altyd erger raak voor dit beter kan word'

Het recht op vrijheid van meningsuiting blijft in Zuid-Afrika een gevoelige kwestie. Terwijl we het werk herdenken van de recent overleden schrijver die zich altijd voor de stem van de onderdrukten inzette, worden er gebeurtenissen die duidelijk tegen de grondwet zijn rechtstreeks vanuit het parlement op tv uitgezonden.