© Fransesca Vandaele
De Ontwikkelaars

Wat als we ons een weg naar morgen konden vreten?

We weten dat we te veel vlees eten en produceren, schrijft econoom Jonas Van der Slycken. Maar de individuele overproducent of overconsument met de vinger wijzen, zal weinig zoden aan de dijk brengen. Afkicken van onze vleesverslaving vraagt om collectieve rituelen.
Cestomano / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
De Ontwikkelaars

Lichtvervuiling: (g)een vuiltje aan de lucht?

Lichtpollutie is een onderbelichte schaduwzijde van onze ontwikkeling, meent MO*Ontwikkelaar Jonas Van der Slycken. Ze neemt vliegensvlug toe, maakt de sterrenhemel minder zichtbaar en verstoort de dag- en nachtritmes van fauna en flora. Moet ‘s nachts het licht laten branden ons zorgen baren?
PXHere
De Ontwikkelaars

Hoe zou het zijn om reclamevrij te leven?

Advertenties zijn overal. Reclame dringt zich op in onze levens, palmt openbare ruimte in en blijft ongenoegen en de ecologische crisis voeden. Als we de overstap naar een ander economisch systeem willen maken, zullen we volgens Jonas Van der Slycken onze band met reclame onder de loep moeten nemen.
© Francesca Van Daele
De Ontwikkelaars

Waarom we een andere mobiliteit nodig hebben

We rijden ons op verschillende manieren vast in onze wagens. Met ellenlange files, dure tankbeurten, geopolitieke afhankelijkheid van petrostaten en de schade aan de planetaire en onze eigen gezondheid. MO*Ontwikkelaar Jonas Van der Slycken pleit voor een verschuiving naar andere vervoersmiddelen.
Rawpixel (CC0)
De Ontwikkelaars

Waar blijft dat masterplan om fossiele brandstoffen uit te bannen?

Onze afhankelijkheid van Russisch gas, de energiecrisis of de klimaatverstoring: MO*ontwikkelaar Jonas Van der Slycken ziet ontelbare redenen om ons gebruik van fossiele brandstoffen uit te bannen. Maar hoe zou een doortastend beleid dat ook nog eens sociaal en rechtvaardig is eruit kunnen zien? 
Matías Callone / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
De Ontwikkelaars

Werken aan een leven zonder groei

Het Griekse eiland Ikaria is voor econoom Jonas Van der Slycken een hartverwarmende inspiratiebron. Het is een plek waar het idee dat meer beter is en dat tijd geld is, nooit vaste voet aan de grond kreeg. Ikaria toont hem dat een leven zonder focus op de groei-economie mogelijk is.
Alma Karsymbek / Pixabay (CC0)
De Ontwikkelaars

Waarom ik als econoom niet aan pensioensparen doe maar patatten plant

MO*Ontwikkelaar Jonas Van der Slycken vraagt zich af of het nog zin heeft om aan pensioensparen te doen nu onze spaarcenten bijna even snel verdampen als onze waterreserves. Zouden we niet gebaat zijn met meer collectieve zekerheden en minder individualisering als antwoord op maatschappelijke uitdagingen?
System Change not Climate Change / Flickr (CC BY-SA 2.0)
De Ontwikkelaars

De groei-economie ligt op ramkoers met het leven op aarde

Veel mensen blijven inzetten op groei als deel van het economisch herstel na corona, schrijft MO*Ontwikkelaar Jonas Van der Slycken. Dat komt volgens hem omdat de huidige economieën structureel afhankelijk zijn van groei, ‘Er zijn alternatieven, alleen hebben de beleidsmakers dat nog niet helemaal begrepen.’
Maxpixel (CC0)
De Ontwikkelaars

Goed samenleven is geen technologische maar een culturele en politieke kwestie

Het klopt dat groei nodig is om het kapitalisme in zijn huidige vorm enigszins te laten draaien, schrijft MO*Ontwikkelaar Jonas Van der Slycken. Maar komen we niet bedrogen uit? Is ons sociale welvaartscontract niet stilaan aan herziening toe?
Christopher Dombres (CC0 1.0)
De Ontwikkelaars

Ont-groeien: een kleine stap voor een econoom, een reuzensprong voor mens en planeet

Ja, wetenschappers bieden alternatieven voor het economische groeimodel: groene groei, een sociaal beleid en ont-groeien. Economisch wetenschapper en MO*Ontwikkelaar Jonas Van der Slycken bekijkt de mogelijke scenario's.
Analogicus / Pixabay (CC0)
De Ontwikkelaars

‘Een kernuitstap kan zonder fossiele gascentrales. Waarom houdt de federale regering daar geen rekening mee?’

Ons energiebeleid hoeft niet te kiezen tussen de pest en de cholera, aangezien er een alternatief is waarbij noch gascentrales, noch een uitstel van de kernuitstap nodig zijn, schrijft ontwikkelingsexpert Jonas Van der Slycken. Het huidige gefilibuster is volgens hem een dure afleiding.
Marco Verch (CC BY 2.0))
De Ontwikkelaars

Klimaatactivisme, het nieuwe pensioensparen?

Het klimaatactivisme is terug. Dat is broodnodig voor wie wil genieten van zijn oude dag, schrijft econoom Jonas Van der Slycken. ‘Het aantal betrokken burgers zal nóg sneller stijgen dan de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer.’