Antonio Ponte (CC BY-NC-SA 2.0)
Opinie

België en het mirakel van Europese defensie

België gelooft in Europese defensie. Dat geloof, gedeeld door politici, diplomaten, militairen en de publieke opinie, is een sterkte. Vermits we zelden grootse strategische documenten produceren, geeft het ons defensiebeleid toch een zeker doel. Voor België passeert een sterke NAVO via een sterke Europese defensie in de EU, die indien nodig autonoo ...
CC Ahmad Mousa
Opinie

Irak is ook Europa’s probleem

ISIS dwingt de Europese Unie tot een assertief Midden-Oostenbeleid, stelt Sven Biscop van het Egmont Instituut. Daarbij moeten de vastgeroeste ideeën over bondgenoten en vijanden herzien worden.
CC rockcohen
Opinie

Sociaal Europa: een kwestie van strategie

Zelfs in de meest pro-Europese landen weten de meeste mensen eigenlijk niet echt hoe de Europese Unie precies werkt. Ook ik moet bekennen dat ik buiten mijn eigen vakgebied, het Europees buitenlands en veiligheidsbeleid, een eerder vaag idee heb. Maar intuïtief voelen velen van ons aan dat de EU goed voor ons is, dat Europese samenwerking onze welv ...
© RIA Novosti
Opinie

Oekraïne: de charge van de diplomatieke brigade

De crisis in Oekraïne is geen bewijs van Poetins handigheid, maar van het falen van de Russische strategie. Crisisdiplomatie op het hoogste niveau, door de EU, met de uitgesproken steun van de meest betrokken lidstaten, en de VS, is de enige manier om tot een oplossing voor de crisis te komen.
Opinie

Libië en het Midden-Oosten: over naar de Europese Unie

Tussenkomen in Libië is geen evidentie. De opdracht is verre van risicoloos en de uitkomst is nog niet zeker. Maar helaas was er geen andere uitweg meer. De Europese Unie (EU) kan zich aan haar grenzen geen burgeroorlog veroorloven.