© Iratxe Álvarez
Interview

‘De EU nam sancties tegen elk land dat je maar kunt bedenken, maar nooit tegen Israël’

De internationale boycotbeweging BDS voert al meer dan achttien jaar vreedzaam verzet tegen de Israëlische bezetting. Palestijns activist Omar Barghouti maakt de balans op. ‘Het is goed om op straat te komen en slogans te roepen. Maar dat is niet genoeg.’
© Aaron Lapierre
Interview

‘Door racisme uit te vergroten, zie je hoe onzinnig al die vooroordelen zijn’

“Rachid” is een jongeman zoals er zovele zijn: een beetje naïef, zoekend naar een plek in de wereld, niet goed wetend waarnaartoe. In de gelijknamige nieuwe kortfilm, naar een verhaal van auteur Rachida Lamrabet, brengt regisseuse Rachida El Garani zijn belevenissen met humor in beeld. 
©  Reuters / Hazem Achmed
Analyse

Libië staat stil, maar de olie moet blijven vloeien

De oorlog in Oekraïne en de bijbehorende energiecrisis zorgden in Libië voor meer stabiliteit in de olieproductie en de olie-export en -inkomsten. Maar een oliedeal betekent nog geen duurzaam politiek akkoord. De recente natuurramp in Derna laat zien hoe nefast de politieke verdeeldheid is.
© Justine Corrijn
Reportage

Hoe hoogopgeleide nieuwkomers verdwalen op de Belgische arbeidsmarkt

Hoogopgeleide nieuwkomers in België bouwden vaak al jarenlange werkervaring op in het buitenland. Maar als leefloner in ons land ondervinden ze weinig ruimte om hun eigen parcours, in lijn met hun opleiding en werkervaring, uit te stippelen. Drie Syrische koppels getuigen erover aan MO*.
© Gettyimages / Cemile Bingol
Analyse

De stille migratie van hoogopgeleiden uit Tunesië en Marokko naar Europa

Ze raken maar niet ingevuld, de vacatures voor bepaalde hoogopgeleide profielen in Europa. Bedrijven gaan daarom rechtstreeks “werknemers shoppen” in het Zuiden. ‘Ik werkte al voor een Frans bedrijf in Casablanca. Ik dacht: ik kan evengoed naar Frankrijk verhuizen.’
© Sima Dehgani
Interview

‘Wij zijn niet alleen slachtoffers, wij zijn vooral overlevers. En dat mag gevierd worden’

‘Ik wilde niet zwijgen wanneer ik wél kan praten.’ Precies daarom blijft Tea Tupajić theater maken over de horror van oorlog. In Bosnië, waar ze zelf geboren werd, in Rwanda, in Irak. Ze nodigde enkele jezidivrouwen uit, door IS gebruikt als seksslavinnen, om een laatste keer hun verhaal te doen.
Interview

Schrijfster Stella Gaitano: ‘11 jaar na de onafhankelijkheid is er niets veranderd in Zuid-Soedan’

Schrijfster Stella Gaitano zit geprangd tussen twee werelden. Ze groeide op in Soedan en verhuisde in 2012 naar Zuid-Soedan, het land dat een jaar eerder onafhankelijk was geworden. In haar werk wil ze de band tussen politiek en het leven van mensen blootleggen. ‘De toekomst ziet er somber uit voor Zuid-Soedan.’
© ID / Kris Van Exel
Boek

Nee, we zijn niet met te veel

Keer op keer krijgen we te horen en te lezen dat overbevolking de reden is waarom we de grenzen aan de aarde blijven overschrijden. Voorstellen voor geboortebeperking hebben steevast de meest kwetsbaren, liefst op een ander continent, als doelwit. Maar is overbevolking wel zo’n grote boosdoener?
Reportage

‘Je ouders helpen hoort erbij, maar ik wist niet dat ik ook gewoon kind mocht zijn’

We worden hoe langer hoe meer verzocht alles digitaal te regelen: een afspraak maken, je inschrijven via een app voor je naar een consultatie in het ziekenhuis gaat,… Veel ouders die niet meer mee kunnen, doen een beroep op hun kinderen om hen hierbij te helpen. 
© Iratxe Álvarez
Interview

‘De strijd tegen racisme is er één voor een betere samenleving, voor meer democratie’

Is de strijd tegen racisme gestreden? MO* sprak met twee generaties activisten: diversiteitsexpert Omar Ba en Kif Kif-voorzitster Sarah El Massaoudi. ‘We moeten verbindingen leggen met mensen die zich inzetten voor zaken waarbij mensenrechten centraal staan, zoals gendergelijkheid of klimaat.’
GovernmentZA (CC BY-ND 2.0)
Analyse

Wat betekent de oorlog in Oekraïne voor Afrika?

De oorlog in Oekraïne laat zich wereldwijd voelen. Voedsel- en olieprijzen schieten de hoogte in. Daarbij wordt verwacht dat vooral de armste landen het zwaar te verduren krijgen. Maar ook diplomatieke banden komen onder druk te staan.  
© Iratxe Álvarez
Reportage

Wanneer gaat Spanje zijn huishoudhulpen erkennen en uit de ellende helpen?

In Spanje werken honderdduizenden vrouwen, vooral migranten, als huishoudhulp. Recht op een werkloosheidsuitkering, bescherming of vrije tijd hebben ze vaak niet. Organisaties spreken van ‘institutioneel geweld’, want ook de wet beschermt deze mensen amper.

Pagina's