Wereldblog

Benin verwacht veel van nieuwe president

Patrice Talon werd op 20 maart verkozen tot president van Benin. Bij zijn inauguratie op 6 april beloofde hij de economische ontwikkeling van Benin te bevorderen en corruptie en terrorisme te bestrijden. 'Talon wil breken met de manier waarop het land tot nu toe werd bestuurd', denkt Florence Afanou. 'Hij is al begonnen met beetje bij beetje verand ...
© Lieke Rijkx
Wereldblog

Dromen van een leven als bankier in Nederland

Louis was een paar weken oud en net besneden, toen ik in 1998 voor het eerst in Benin aankwam. Zijn moeder was de jongere zus van mijn 'gastmoeder' en woonde met haar gezin in dezelfde straat. Zijn ouders hadden al snel bedacht dat Louis later met mij zou trouwen.
© Ignace Djossa
Wereldblog

Dromen van elke dag werken

Meer dan tijdens eerdere bezoeken, probeerde ik er dit keer achter te komen hoe Beninezen denken over de toekomst van hun land. Ik had er onder andere een gesprek over met mijn gids Ignace Djossa. 'Over vijf jaar zet ik een humanitair project op in mijn gemeenschap.'
Wereldblog

Haute Cuisine in Benin

'Jij durft', kreeg ik vaak te horen als ik zei dat ik naar Benin ging en had uitgelegd waar dat land lag. Soms gevolgd door de vraag 'Krijg je daar wel goed te eten?' of de opmerking 'Je zult daar wel afvallen'. 
© Lieke Rijkx
Wereldblog

Leven als een voodoogod in Benin

Het zijn de goden, heiligen, voorouders, feeën, fa's en sirene's die in Avlo het beste onderkomen hebben. En misschien ook het beste eten, want er wordt volop aan hen geofferd.
Lieke Rijkx
Wereldblog

Nostalgie versus voortuitgang

Na zeventien jaar bezocht ik opnieuw Womey, het dorp waar ik als achttienjarige op uitwisseling ging. Dit is het verhaal over hoe vreugde en verdriet over nostalgie versus vooruitgang vechten om voorrang.
Florence Afanou
Wereldblog

Opstand in Cotonou

De verhalen liggen voor het oprapen in Benin. Maar door voortdurende stroomonderbrekingen en nauwelijks wifi, verloopt het opschrijven ervan moeizaam. Het voordeel van niet kunnen publiceren, is dat ik het thuisfront ook niet ongerust kan maken.
Lieke Rijkx
Wereldblog

Presidentsverkiezingen in Benin... ik was er niet bij

Zoals het een journalist betaamt, had ik me goed voorbereid op de parlementsverkiezingen in Benin. Hoe veel partijen er deelnamen en wat de belangrijkste standpunten waren. Ik dacht dat als ik op zaterdag vertrok uit Brussel ik dan ruim op tijd zou zijn voor de verkiezingen op zondag.
Kees Hoogendoorn
Wereldblog

Het begon met een advertentie

Na mijn eindexamen had ik geen idee wat ik moest gaan studeren en in welke stad ik dat dan zou gaan doen. Zo veel mogelijkheden, zo veel keuzes. Toen wees mijn mama me op een advertentie in de krant:  'Limburgse jongeren gezocht die willen deelnemen aan een culturele uitwisseling met Benin.'