© Bram Cleys
Reportage

De valkuilen bij de aanpak van ontbossing in Congo

Internationaal behoort Congo tot de voorhoede in het proberen aanpakken van ontbossing. Dat het beleid niettemin pas nu echt in een stroomversnelling komt, heeft veel te maken met de moeilijkheden om in de uitdagende context van Congo ambitieus beleid vorm te geven en uit te voeren.
© Bram Cleys
Reportage

WWF pioniert met bosbescherming in Congo

Sinds januari 2016 runt WWF in de provincie Maï Ndombe een project om ontbossing te bestrijden. Het Projet Intégré REDD (PIREDD) is het eerste concrete resultaat van een door de Wereldbank en andere internationale actoren ondersteund programma om het tropisch regenwoud in de provincie te beschermen in het kader van de strijd teg ...
© Bram Cleys
Reportage

De cruciale rol van bosrijk Congo in de strijd tegen klimaatverandering

Volgens sattelietgegevens uit 2010 bezit de Democratische Republiek Congo 152 miljoen hectare tropisch bos. Dit betekent na Brazilië de grootste oppervlakte tropisch woud in één land. Het land speelt dan ook een rol op de eerste lijn in de strijd tegen ontbossing en klimaatverandering.
© Bram Cleys
Wereldblog

De eindsprint is ingezet in Parijs

Met de bekendmaking van een nieuw ontwerpakkoord zijn de klimaatonderhandelingen gisteren de eindsprint in gegaan. Een verslag van een chaotische, maar boeiende dag.
© Bram Cleys
Wereldblog

Week 2 in Parijs, tijd voor maatschappelijke keuzes!

14.000 Belgen verzamelden gisteren in Oostende om een symbolische rode lijn in het zand te trekken. Om een ambitieus en rechtvaardig klimaatakkoord te vragen dat zowel op mondiaal niveau als in België de transitie naar een duurzame samenleving binnen de grenzen van de planeet in een stroomversnelling kan brengen.
© Bram Cleys
Wereldblog

Quo Vadis, Parijsakkoord

Het is ondertussen de derde dag van de klimaatonderhandelingen, halfweg week 1. Welke weg de onderhandelingen uitgaan, blijft voorlopig koffiedik kijken.
© Bram Cleys
Wereldblog

België, je bent de schande van de wereld

Voor de tweede keer kreeg België op de klimaatonderhandelingen de “fossil of the day” toegekend, een prijs die ngo’s elke dag uitreiken aan die landen die ‘het meeste doen om niets te doen’. Ik begon meteen een blogpost te typen om uit te leggen waarom België deze ‘eer’ krijgt toegewezen, maar die analyse l ...
© TheInsiders
Wereldblog

Heen en weer tussen vertrouwen en wanhoop op de COP in Parijs

Terwijl ik dit post, ben ik onderweg naar Parijs voor de VN-klimaatonderhandelingen. Voor de derde keer mag ik die met een groep studenten bijwonen. Sinds 2012 ondersteun ik met mijn organisatie, het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking, deze studenten die als officiële observatoren de onderhandelingen van nabij zullen gadeslaan. Dit ...