© Hans Wetzels
Reportage

Oost-Duitsers voelen zich nog steeds achtergesteld: ‘Als de toekomst onzeker is, profiteert extreemrechts altijd’

'Het huidige rechtspopulisme komt niet uit de lucht gevallen. Het is een reactie op de perverse effecten van het neoliberalisme in de Europese Unie.' MO* ging graven naar die effecten in een afgelegen, leeggelopen industriestadje in Oost-Duitsland: Eisenhüttenstadt.
© Hans Wetzels
Reportage

Poolse kolensector werpt donkere schaduw over Europese klimaatambities

De European Bank for Reconstruction and Development zegt haar investeringen in steenkool te hebben opgeschort. Toch probeerde een van haar klanten, de Poolse energiegigant PGE, dit jaar nog een kolenmijn te openen. Hoe geloofwaardig zijn dan de klimaatambities van de Europese ontwikkelingsbank?
© Hans Wetzels
Reportage

‘Monstervervuilers’ in Oekraïne krijgen miljoenenleningen, ondanks strenge milieuwetgeving

De European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) raakt steeds weer in opspraak. Dat toont dit verhaal van de bouw van een nieuwe vervuilende houtfabriek in Oekraïne. ‘Hoe kan de EU ons land milieueisen opleggen, terwijl Europese banken miljoenenleningen verstrekken aan monstervervuilers?’
© Reuters / Florion Goga
Analyse

De grijze schaduw van de Green Deal

Europa moet het groenste continent ter wereld worden, zo wil de Europese Commissie het. Maar de nieuwgevonden ambities voor een duurzaam Europa dreigen nu al te verzuipen in een moeras van bedrijfslobby’s, nationale belangen en druk van de fossiele industrie.
© Hans Wetzels
Reportage

‘De bouwsector kan niet zonder het goedkope werk van buitenlandse arbeiders’

Toen een groep Roemeense bouwvakkers in Berlijn wekenlang geen loon kreeg voor hun werk, kwamen ze in opstand. Veel protestacties, gesprekken met de vakbond en rechtszaken later blijven de malafide bouwbedrijven nog steeds buiten schot. ‘Het systeem van uitbuiting móet in stand gehouden worden.’
© Hans Wetzels
Reportage

De comeback van de nachttrein

Jarenlang leek de Europese nachttrein ten dode opgeschreven. Toch breidt het nachtnet zich weer uit, dankzij een Oostenrijkse treinwerkplaats en zorgen over het klimaat. Een kroniek van een onverwachte wederopstanding.
Nico Kuhn (CC BY-SA 2.0)
Reportage

Een groep gepensioneerde mannen verzet zich tegen nieuwe extreemrechtse beweging in Berlijn

De groep gepensioneerde mannen van Hoefijzers tegen Rechts uit het Berlijnse Neukölln verzamelt maandelijks. Ze poetst gedenkstenen op, verwijdert stickers met nazistische leuzen en hakenkruizen van muren. ‘Ook wij staan op vijandenlijsten van gewelddadige neonazi’s.’
NASA Earth Observatory (CC BY 2.0)
Analyse

‘Met Bolsonaro in Brazilië zit het EU-Mercosur-handelsakkoord muurvast’

Donkere wolken pakken zich samen boven het vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie wil afsluiten met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur. Zelfs de Duitse regering twijfelt ondertussen of de overeenkomst in de huidige vorm wel getekend kan worden.
© Belga / David Gannon
Analyse

Vijf jaar sdg's, de handleiding voor een wereld met minder miserie

Precies vijf jaar geleden legden de VN-lidstaten de sdg’s op tafel: de duurzame ontwikkelingsdoelen, de handleiding voor een duurzame toekomst tegen 2030. MO* kijkt onder de sdg-motorkap in de Berlijnse wijk Treptow-Köpenick.
© Reuters / Kate Munsch
Analyse

Wie is BlackRock en waarom mag het de EU adviseren over milieuregels voor de bankensector?

‘Een wolf in schaapskleren’, klinkt het over BlackRock. De grootste vermogensbeheerder ter wereld, met miljarden aan aandelen in de fossiele brandstoffenindustrie, mag de EU adviseren over bindende duurzaamheidsregels voor de bankensector. En dat roept op zijn minst vragen op.
CC0
Reportage

Oekraïense landbouwoligarchen omzeilen de wet op genetisch gemanipuleerde soja

Soja is big business. De Europese Unie wil minder afhankelijk worden van klimaatonvriendelijke soja uit Brazilië, en wil daarom meer eiwithoudende gewassen gaan telen in Oekraïne. Maar een groot deel van de uit Oekraïne geëxporteerde soja bestaat uit verboden ggo-soja. 
© Hans Wetzels
Analyse

Europa moet niet weten van revolutionair nieuw VN-verdrag

Diplomaten en juridische experts van over de hele wereld buigen zich over een revolutionair nieuw VN-verdrag waarin ze bindende regels voor internationale bedrijven willen vastleggen. Maar Europa voelt er niet veel voor. ‘Dat de EU weigert aan te schuiven is een teleurstelling. Altijd een grote mond opzetten over mensenrechten, maar geen verantwoor ...

Pagina's