Wereldblog

Ramadan in Caïro

Politieke turbulenties houden de seizoenen niet tegen, ook niet in Egypte. Karim Abraheem fotografeerde de voorbije dagen het begin van van de maand Ramadan in Caïro. Na dagen van vasten en oplopende politieke spanning, kan een gezamenlijke maaltijd wonderen doen.
Wereldblog

Hotel Manok

Het platteland van de Bicol-regio Filipijnen heeft een hoog postkaartgehalte. Bananen- en palmbomen kaderen de beelden van de geelgroene rijstvelden en met wolkenkransen omgeven vulkanen. De kippenstal waarin ik de nacht doorbracht, was wel pittoresk, maar niet echt toeristisch.
Wereldblog

Van oceaanstomer tot overzetboot

Water is de bron van Bangladesh, en zoals altijd is de bron ook bestemming. Geen wonder dus dat schepen een opvallende rol spelen in de economische groei van het land. Van scheepsbouw tot scheepsafbraak en terug. De gesloten kringloop van varend staal is niet zonder problemen.
Wereldblog

Het warme water van de Indische Oceaan

Ochtend op het strand. Gisteren hing even de dreiging van een tsunami over dit mulle zand, vandaag is alles back to normal voor vissers en kleinhandelaars. Maar hoe normaal is de oceaan vandaag voor de 160 miljoen Bengalezen?
Wereldblog

Met ongekende kracht

Een plan om naar de zuidoostelijke tip van Bangladesh te gaan –waar het mooiste strand van het land ook de mooiste zonsondergang oplevert- krijgt vanuit de diepte van de oceaan een onvoorziene wending.
Wereldblog

Op naar het Wilde Oosten

Op weg van Dhaka naar Chittagong voeg ik een hek toe aan de verzameling “muren” en overweeg ik een reddingsboei te kopen om de rotbuien aan de Golf van Bengalen beter te trotseren.
Wereldblog

Morsen met talent en oliegeld in Iran

Een ondernemer die niet zonder zijn land kan, betreurt het slechte economische beleid van zijn regering. En een beloftevolle studente idealiseert haar vaderland dat ze liefst zo snel mogelijk verlaat. De Islamitische Republiek zaagt de poten onder haar eigen troon weg, maar het Westen heeft wellicht niet het geduld om te wachten tot het regime valt ...
Wereldblog

Theologie op hoge hakken

De verkiezingen van 2 maart gaan niet echt over het parlement. En de sancties gaan niet over het Iraanse atoomprogramma. Is er in Iran dan niets dat is wat het lijkt te zijn?
Wereldblog

Kroniek van een aangekondigde oorlog

De machthebbers in Iran verspreiden de indruk dat de bevolking uniform achter het regime staat. Dat is onzin natuurlijk. De diversiteit van Iran is véél groter dan we over het algemeen denken. Maar als het vaderland aangevallen wordt, zou de eensgezindheid ook wel eens veel groter kunnen zijn dan de inlichtingendiensten denken.
Wereldblog

Iraniërs zijn een eenzaam volk

Gie Goris bekijkt niet alleen de mooie monumenten in Iran, maar bezoekt ook de catacomben: plekken waar jonge Iraniërs doen waar ze uitstekend in zijn: argumenteren, dromen en Hafez lezen. De hoeders van de moraal laten het bestaan van deze plekken oogluikend toe.
Wereldblog

Dansen is onze regel wel

De Iraanse overheid behandelt de 75 miljoen burgers alsof ze op een gigantische kostschool zitten. Maar informatie en dromen zijn niet niet tegen te houden.
Wereldblog

De hemel en de vrijheid

Vrijheid. Hoe minder ervan voorhanden is, hoe meer erover gesproken wordt. Dat blijkt ook tijdens de gesprekken in Teheran. Toch zegt Hussein dat het gebrek aan vrijheid niet het grootste probleem is. ‘Wat ons allemaal het meest bezighoudt deze dagen, is de economie. Dit land gaat naar de haaien als de rest van de wereld ons steeds meer isoleert. ...

Pagina's