© Memisa
Opinie

Afschakelplan... een droom voor vele Congolezen

“Stroomtekort dreigt!”, blokletterden Belgische kranten vorige week: Enkele delen van België zouden in november wel eens gecontroleerd zonder elektriciteit kunnen vallen. Een doemscenario voor veel Belgen, maar zo’n duidelijk afgelijnd Afschakelplan is iets waar veel Congolezen alleen maar van kunnen dromen.
Wereldblog

Teddy Afro belichaamt muzikaal, sociaal en politiek engagement

Muziek is zoals religie in Ethiopië: het is overal en valt niet te negeren. Ontzettend populair dezer dagen is de zanger Teddy Afro. Als je een tijdje in Addis Abeba verblijft, is het onmogelijk om zijn liedjes nog niet gehoord te hebben. In winkels, in taxi’s of als beltoon op iemands gsm, Teddy Afro is overal.
Reuters
Nieuws

Ethiopië rouwt om eerste minister Meles Zenawi

Meer dan zeshonderd hoogwaardigheidsbekleders zijn vandaag, zondag 2 september, aanwezig op de staatsbegrafenis van de eerste minister Meles Zenawi (57) in Addis Abeba. Sinds de officiële aankondiging van zijn overlijden dertien dagen geleden, verkeert het hele land in een ongeziene staat van rouw.
Wereldblog

Harar: een stukje Midden-Oosten in Ethiopië

Twee Unesco vermeldingen, 90 moskees en heiligdommen op een oppervlakte van slechts één vierkante kilometer, omringd door een historische stadsmuur. Deze beschrijven van Harar, een stadje in het oosten van Ethiopië, waren voldoende om mijn nieuwsgierigheid te prikkelen.
Wereldblog

Op zoek naar een betere toekomst in Addis

Een van de eigenaardigheden, maar tegelijkertijd een van de charmes van Addis Abeba is dat modern en traditioneel naast elkaar voorkomen. In eenzelfde wijk zie je een vrouw met een strakke jeans en pumps voorbijwandelen terwijl ze ondertussen een vrouw passeert die voorover gebogen loopt te zeulen met een zak etenswaren of stukken hout op haar rug. ...
Wereldblog

Journalistieke hindernissen in Ethiopië

“Free Press, Free Speech, Free Spirit”, staat op de voorpagina van The Reporter te lezen. Maar dat is helaas niet steeds evident in Ethiopië.
Wereldblog

Ontmoeting met Lucy in Addis Abeba

Chaotisch,  gigantisch, verrassend, … . Het zijn maar enkele kernwoorden waarmee ik de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba zou omschrijven. Al van bij mijn aankomst ’s nachts werd duidelijk dat dit een enorme stad is, waar dag én nacht bedrijvigheid heerst.
Boek

Lets, joods, onderweg

In de historische roman De Vrije Wereld schetst David Bezmozgis een familieportret van drie generaties Sovjetburgers die de onzekere sprong wagen en migreren. De familie Krasnanski is Lets, joods en onderweg. De combinatie van die verschillende identiteiten levert een verassend verhaal op.
www.hubbertpeak.com/Helga Orinx
Analyse

Europa moet afkicken van olieverslaving

‘Als we niet snel in actie komen, zullen we in de nabije toekomst wellicht gedwongen worden om onze mobiliteit en onze import uit andere delen van de wereld drastisch in te krimpen.’ Zo klonk het dreigend uit de mond van Europees Commissaris voor Transport en Mobiliteit Mareta Jager op een conferentie over Piekolie in het Europees parlement.
Nieuws

Georgische demonstranten eisen aftreden president

Gisterennacht maakte de politie op een gewelddadige manier een einde aan demonstraties in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Daarbij vielen twee doden. Na dagen van protestacties kwam de oppositie vandaag, 26 mei, opnieuw bijeen in een stadium waar ze hun eis -het aftreden van huidig president Saakashvili- herhaalde.
Nieuws

Omstreden referendum in Ecuador

De voorlopige uitslag van het referendum in Ecuador wijst op een lichte overwinning voor president Rafael Correa. Zaterdag kon de bevolking haar stem uitbrengen over tien vragen. Enkele omstreden maatregelen doen critici vrezen voor de onafhankelijkheid van het rechtssysteem.
Nieuws

Reacties uit Latijns-Amerika op de dood van Osama bin Laden

In Latijns-Amerika werd overwegend ingetogen, maar vreugdevol gereageerd op de dood van Osama bin Laden. Behalve in Venezuela, daar uitte de vicepresident zijn ongenoegen over de wereldwijde feeststemming.

Pagina's