Opinie

‘Vaccinatieongelijkheid kan structurele ongelijkheid wereldwijd doen toenemen’

2021 lijkt een overgangsjaar te worden voor de ontwikkeling van (corona)vaccins. Maar er zijn nog heel wat hindernissen te overwinnen, waarbij schaarste centraal staat, schrijft professor Internationale Politiek David Criekemans. Gezondheidsbeleid wordt steeds duidelijker onderdeel van een bredere geopolitieke strategie. 
Marco Verch (CC BY 2.0)
Opinie

Waarom de EU-lidstaten meer dan ooit op elkaar moeten kunnen rekenen

We bevinden ons in een nieuw geopolitiek tijdsgewricht, waarvan de contouren nog niet helemaal helder zijn. Voor professor Internationale politiek David Criekemans is het stilaan duidelijk dat de Verenigde Staten en China hoofdrolspelers zullen worden. Maar welke rol is er voor Europa? ‘De beste manier om boven het gewicht uit te spelen, is do ...
CC Prachathai (CC BY-NA-NC 2.0)
Analyse

Herglobalisering van onderaf is beter dan Chinese wereldorde

Volgens David Criekemans vormt deze pandemie, en vooral hoe we ermee omgaan, ook een crisis van de hedendaagse neoliberale wereld. Als antwoord op de huidige mondiale crises pleit hij voor een herglobalisering van onderaf.
REUTERS/Khalil Ashawi
Analyse

Een pact uit 1998 als inspiratie voor een oplossing in Noord-Syrië?

Dag na dag en uur na uur verandert de toestand na de Turkse militaire inval in het noorden van Syrië. Wat is intussen duidelijk? De VS hebben zichzelf buitenspel gezet, Rusland deelt de lakens uit. Turkije speelt hoog spel en Europa komt niet voor in het scenario. Toch zal de wereldpolitiek na dit conflict een duidelijk, eengemaakt Europees beleid ...
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Analyse

EU dreigt te verbrokkelen op het moment dat ze het meest nodig is

Zeventig jaar vrede, veiligheid en groeiende welvaart in Europa, tot het einde van het vorige decennium leek het alsof deze verworvenheden blijvend waren. Niets is minder waar gebleken. En ook buiten Europa is er steeds minder stabiliteit en voorspelbaarheid.
CC Loco Steve (CC BY-SA 2.0)
Analyse

Het Westen redden door het neoliberalisme te bestrijden

Dat de Amerikaanse president Trump de Iran-deal opblaast, is ook een aanval op Europa. Welke impact heeft Trump op de langetermijnrelaties tussen de VS en de EU? Is het Westen nog te redden?
EEAS (CC BY-NC 2.0)
Analyse

Europese diplomatie moet koorddansen boven een kokende vulkaan na Trumps Iran-exit

De Amerikaanse president Trump is dan toch uit de zogenaamde “Iran Deal” van juli 2015 gestapt. Wat zijn de geopolitieke consequenties van Trumps beslissing? En wat zijn de mogelijke scenarios? Een analyse van David Criekemans.
© Reuters/Bassam Khabieh
Analyse

Het Syrisch-Iraakse schaakbord: kans op vrede?

Syrië en Irak beleefden de afgelopen jaren bijzonder donkere dagen, eerst met hun eigen burgeroorlogen, nadien met de komst van IS. De aanvang van het nieuwe jaar biedt een gelegenheid om een evaluatie te maken. Is een kans op vrede haalbaar?
DFATD | MAECD (cc by-nc-nd 2.0)
Opinie

Méér besparen op Defensie wordt folklore

De Oekraïne-crisis toont aan dat de NAVO soms een onderdeel van het probleem is, niet van de oplossing. De EU zou beter aan zet zijn in sommige veiligheidsdossiers.
© Reuters
Opinie

Europese sanctiepolitiek Rusland: een doodlopende straat

De sanctiepolitiek die de Europese Unie doorvoert tegen Rusland, zal weinig zoden aan de dijk brengen, zegt politicoloog David Criekemans. Europa zou veel meer bereiken via de weg van de diplomatie, een stap die nu werd overgeslagen.
MO*paper

Wordt de geopolitieke kaart van het Midden-Oosten hertekend?

Meer dan drie jaar burgeroorlog in Syrië en de jarenlange instabiliteit van Irak hebben diepe wonden geslagen in de Levant, de historisch-geografische naam voor het gebied ten oosten van de Middellandse Zee.
CC Vasyl Babych
Analyse

Grensland Oekraïne: van de opening van de doos van Pandora naar de geopolitieke loopgraven?

Na turbulente maanden bleek de laatste week van februari 2014 voor Oekraïne de meest turbulente in haar geschiedenis. In één week werd de Russisch gezinde president Janoekovitsj van de macht verdreven, en installeerde de zeer diverse oppositie zich in het regeringspluche in Kiev. In de westerse media werd gesproken over een “democratische omwenteli ...

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.