© Jeroen Los
Interview

Yasmin Nair: ‘Kritiek op identiteitspolitiek moet gaan over macht’

We moeten identiteitspolitiek bekritiseren wanneer het een middel is om het kapitalisme te versterken, zonder te negeren hoe kwesties als racisme, migratie of gender een rol spelen in hoe mensen uitgebuit worden. Dat is het pleidooi van schrijfster, academica en queer-activiste Yasmin Nair in Chicago. Volgens haar moet links meer aandacht hebb ...
© Hasna Ankal
Reportage

Dakloze winter voor slachtoffers Marokkaanse overstromingen

In Douar El Barghout in de Marokkaanse provincie Taroudant hebben zesendertig gezinnen sinds een felle overstroming in november geen eigen woning meer. Net als in andere dorpen die hulpgoederen ontvingen willen ze nu vooral stevige muren en een dak boven hun hoofd.
Interview

Birsen Taşpinar: Verhalen vertellen, vertalen en teruggeven

Birsen Taşpinar ziet de verhalen in haar debuutroman Moeders van de stilte als diamanten. “Het gaat om waargebeurde verhalen van drie vrouwen die hun levensverhaal aan mij in bruikleen gaven waarna ik als een diamantslijper eerst de tijd nam om de verhalen afgewerkt terug te geven.” Dat was voor Taşpınar zo belangrijk dat ze aanvankelij ...
Nieuws

al.arte.magazine: "Er is meer dan couscous en buikdansen"

De Nederlandstalige mediawereld is een onlinemagazine rijker met  al.arte.magazine. Deze website van Malikka Bouaissa wil mensen kennis laten maken met kunst en cultuur uit de Arabische en islamitische wereld.
Hasna Ankal
Interview

Aboubakr Jamai: 'De moeite waard om Marokko te volgen'

Er is geen hoop meer voor grotere persvrijheid bij de Marokkaanse gedrukte media. Dat is de mening van journalist Aboubakr Jamaï, redacteur bij de Marokkaanse nieuwswebsite Lakome. In een interview geeft hij zijn visie op de mogelijkheden van online media en de politiek in Marokko.
Rick Vink
Nieuws

Holebi- en minderhedenorganisaties bespreken homoseksualiteit

Leden uit verschillende organisaties met een migratieachtergrond bespraken op 8 juni in het Atlasgebouw in Antwerpen het taboe ten aanzien van homoseksualiteit bij etnische minderheden. Dat deden ze op uitnodiging van Merhaba, een vereniging voor allochtone holebi's.
KSJ-PAJ
Interview

Allochtoon jeugdwerk bestaat al

De voorbije weken berichtten media over de mogelijke noodzaak van een allochtone jeugdbeweging. Bij het Platform Allochtone Jeugdwerkingen (PAJ) kwam dat vreemd over. "Het allochtone jeugdwerk in Vlaanderen wordt te vaak over het hoofd gezien", vindt coördinator Najim Einauan.
Hasna Ankal
Nieuws

Verzet tegen Marokkaanse verkiezingen in Brussel

Terwijl in Marokko televisie- en radiokanalen de boodschap verspreiden om te gaan stemmen tijdens de parlementsverkiezingen op 25 november, roept de 20 februari-beweging op om deze verkiezingen te boycotten. Zondag 20 november organiseerde deze protestbeweging demonstraties in verschillende Marokkaanse steden. Enkele Belgische Marokkanen riepen ook ...
Rachid Lakhal
Nieuws

Marokko: revolutie of uitzondering?

Is Marokko onderdeel van de zogenaamde 'Arabische lente', of is dit Noord-Afrikaanse land een uitzondering in de regio, zoals het Marokkaanse regime beweert?
Hasna Ankal
Nieuws

Limburgse moslims organiseren geldinzamelactie voor Pakistan

In Genk en Houthalen houden moslims een geldinzamelactie voor Pakistan. De Marokkaanse vzw Attawassul neemt in Genk het initiatief. Jonge vrouwen en meisjes van de vereniging 'Chabab Al-Muslimeen' van de Marokkaanse moskee in Houthalen nemen ook daar het voortouw.
Hasna Ankal
Nieuws

'Belgische recepten werken niet altijd in Congo'

“Belgen zijn de oorzaak van de economische afhankelijkheid van Congolezen”, zegt de Congolees Paul Munsi. “Congolezen zijn uiteindelijk baas in eigen land”, stelt Peter Verlinden. Deze uitspraken komen uit het debat in de UHasselt op 28 april, over welke hoop er nog is voor Congo na 50 jaar onafhankelijkheid.
Hasna Ankal
Nieuws

'Secularisme én religie hinderen vrouwen op de arbeidsmarkt'

‘Wat doen jullie voor een betere positie van moslimvrouwen op de arbeidsmarkt?’ Die vraag stelde Mustafa Özbilgin aan zowel seculiere als religieuze instellingen. De Turkse professor onderzocht de situaties in Pakistan en Turkije, maar heeft ook een mening over Vlaanderen.