© Anna Ensing
Wereldblog

Wanneer is toerisme te veel?

De protestbeweging tegen het massale toerisme in Barcelona leeft volop. Burgemeester Colau heeft een aantal maatregelen ingezet om het toerisme te beperken. Via een gemeentelijke adviesraad en wijkorganisaties praten de inwoners van de stad mee over het verduurzamen van de sector. Voor velen mag het beleid nog veel strenger.    
Fotomovimiento (AttributionNonCommercialNoDerivs)
Wereldblog

Hoe Spaans theater over repressie werkelijkheid werd

De twee poppenspelers die op vrijdag 5 februari tijdens Carnaval in Madrid werden gearresteerd wegens ‘verheerlijking van terrorisme’ zijn intussen weer op vrije voeten. Maar de discussies over vrijheid van meningsuiting en antiterrorismewetten in Spanje gaan nog volop door.
© MO*/Anna Ensing
Wereldblog

Ongehoorzaam, maar toch een compromis

Dankzij de steun van de anti-kapitalistische partij CUP aan de coalitie Junts Per Si heeft Catalonië een nieuwe regering die zich inzet voor de onafhankelijkheid van de regio. Maar volgens critici binnen de achterban van de CUP en de rest van links Catalonië, laat de CUP met deze stap haar príncipes varen en kiest ze voor realpolitik. 
© MO*/Carlos Vallejo
Wereldblog

Verdwijnt Franco na de Spaanse verkiezingen eindelijk uit de publieke ruimte?

40 jaar na de dood van Franco liggen er nog steeds duizenden anti-franquisten in onbekende massagraven in Spanje. Een nationaal platform van Slachtoffers van het franquisme roept de politieke partijen die komend weekend meedoen aan de verkiezingen op dit te veranderen en te zorgen voor gerechtigheid.
Fotomovimiento (CC NonCommercial­NoDerivs)
Wereldblog

In Barcelona zijn vluchtelingen welkom

De eerste vluchtelingen die de Spaanse regering beloofde op te nemen zijn aangekomen in Spanje. In Barcelona bereiden vluchtelingenorganisaties en de lokale overheid zich nu voor op de  vluchtelingen die ze de komende maanden in de stad verwachten. Ze zijn welkom; de burgemeester heeft Barcelona tot ‘Vluchtoordstad’ verklaard. &nbs ...
Adolfo Lujan (CC NonCommercial­NoDerivs)
Wereldblog

Machismo blijft doden maken in Spanje

Slechts vier dagen nadat duizenden mensen in Madrid demonstreerden tegen geweld tegen vrouwen, zijn er alweer vier Spaanse vrouwen vermoord. Een beter rechtssysteem en meer geld voor de strijd tegen dit macho-geweld is hard nodig, vinden vrouwenorganisaties. Maar de politieke wil om de situatie te verbeteren is er volgens hen niet.
 © MO*/Anna Ensing
Wereldblog

Op weg naar energiesoevereiniteit

De gemeenschappen die te maken krijgen met grote Europese energieprojecten hebben vaak geen enkele inspraak in de uitvoering hiervan. Een Catalaanse toxic tour gaf ze een podium om hun kant van het verhaal te vertellen.
© Anna Ensing
Wereldblog

Anti-kolonisatiedemonstratie brengt Latino’s en Catalanen bijeen

Tijdens de Día de la Hispanidad in Barcelona demonstreerden zo’n 250 mensen tegen het vieren van de koloniale geschiedenis van Spanje. Maar nu de onafhankelijkheid van Catalonië  een actueel politiek thema is, speelde dit ook een rol in de demonstratie, zowel voor Latijns-Amerikaanse als Catalaanse demonstranten.