Public Domain
Wereldblog

Een donker jaar voor Turkije

De Belgische en internationale media beschreven veel losse Turkse gebeurtenissen doorheen het voorbije jaar, dat een zwarte pagina wordt in de Turkse geschiedenisboeken. Turkije werd langzaamaan een vaste klant in onze kranten, maar een heldere blik op dit soepje van aanslagen en machtsvertoon ontbrak. 
© Linde Nuyts
Wereldblog

Openbaar vervoer in Istanboel: te spannend om te staken

Openbaar vervoer, inderdaad, u leest het goed: mobiliteit, transport, verkeer, verplaatsingen. Bereid u voor, liefste lezer, op een artikel zonder enige pointe. Wat volgt zijn mijn gewaarwordingen in het alledaagse openbaar vervoer, een impressionistisch tussendoortje te midden van het thesisdenkwerk. 
Wereldblog

Aardling, leer je buren kennen!

'Het probleem in Turkije is dat we niet internationaal genoeg denken. Iedereen is nationalist of islamist, maar eigenlijk zijn we allemaal gewoon aardlingen. Jij bent ook een aardling.” Aldus een kalende man met witte baard en buikje die zichzelf als ‘communist, meer bepaald leninist’ aan me voorstelt.
Wereldblog

Bestrijd de ziekte, niet haar symptomen

Na meer dan een jaar in Istanboel begrijp ik al goed Turks. Ik begrijp de woorden van grappende taxichauffeurs, verkopers om de hoek, straatmuzikanten, conversaties van medestudenten. Bij mijn terugkomst in dit land in september merkte ik in hun woorden het voor mij nieuwe ‘patlamak’ op: ontploffen. Sindsdien bijna dagelijks verwerkt in ...