© Pixabay
Commentaar

‘Israël lijkt het verwende kind voor wie andere spelregels gelden’

Als Israël blijvend een uitzondering krijgt op internationale regels, ondergraaft dat die regels. Het maakt Palestijnse slachtoffers en is op termijn evenmin goed voor joodse mensen in en buiten Israël. Nu meer dan ooit. Het moet de vrienden en vijanden van Israël en Palestina tot actie aanzetten.
© Trina Solar
Interview

‘Nu de invoer van zonnepanelen belasten, is een misdaad tegen de menselijkheid’

Zonnepanelen worden overal in razend tempo geïnstalleerd. Toch moet het nog sneller, betoogt de Belgische ingenieur Pierre Verlinden, die 45 jaar werkte in de sector. Maar hoe? ‘Leer van de Chinezen hoe je zonnepanelen goedkoop kunt produceren. En vergeet niet dat we in een noodsituatie verkeren.’
© Iratxe Álvarez
Interview

Minister Caroline Gennez (Vooruit): ‘Internationale samenwerking moet offensief zijn’

Caroline Gennez (Vooruit) werd vorig jaar minister van Ontwikkelingssamenwerking nadat haar partijgenote Meryame Kitir vertrok. Als ervaren politieke rot weet Gennez dat ze met die bevoegdheid haar plek in de federale regering moet opeisen. ‘Maar als je dat doet met een sterk verhaal, lukt dat.’
© Iratxe Alvarez
Interview

Hoe foute inschattingen leidden tot de bloedige patstelling in Oekraïne

Lezen wij Europeanen voldoende tussen de regels wanneer het gaat om de Russische inval in Oekraïne? Sven Biscop, professor internationale politiek aan de UGent, surft met MO* op de woelige baren van de geopolitieke actualiteit. ‘De EU heeft zich haast onbewust verantwoordelijk gesteld voor Oekraïne’
© Magnum / Nanna Heitmann
Analyse

De wereld geeft ruim 20 keer meer uit aan bewapening dan aan klimaatfinanciering

Klimaatakkoorden, de beurzen, voedselproductie, leveringsketens die beginnen in China en eindigen in onze winkels… Een wereld zonder internationale samenwerking lijkt ondenkbaar. Maar de oorlog in Oekraïne brengt die samenwerking in gevaar.
© Bart Lasuy
Analyse

Koolstofkredieten in Congo: boerenbedrog of net een redding voor het Congolese woud?

Kunnen koolstofkredieten een deel leveren van de miljarden die nodig zijn om het Congolese woud te redden? Dat moet nog blijken. MO* trok naar Congo en zag er zowel hoopvolle projecten als struikelblokken. Maar kunnen we het ons permitteren om het systeem van koolstofkredieten niét te gebruiken? 
© Bart Lasuy
Reportage

‘De kans is groot dat de volgende pandemie hier ontstaat’

In het Congolese park Kahuzi-Biega zijn interacties tussen dieren en mensen schering en inslag. Om de risico’s van overdraagbare ziektes te beperken, werd het project One health gelanceerd. Daarbij wordt gepleit voor een holistische aanpak: de gezondheid van mens, milieu en dier vormt één geheel.
© Bart Lasuy
Analyse

Kan je met bitcoins gorilla’s beschermen?

Congo is een grootmacht op het vlak van biodiversiteit. Met buitenlandse hulp brengt het land die zelf in kaart. Tegelijk zetten menselijke activiteiten alle ecosystemen onder druk, erkennen de Congolezen zelf. In de natuurparken, de hotspots van biodiversiteit, zijn de uitdagingen groot.
© Reuters / China Stringer Network
Analyse

Kan de globalisering een sociale bocht maken?

Het aantal derdelanders dat een vergunning kreeg om in België te komen werken, is gestegen van 46.162 in 2017 naar 77.732 in 2022. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van federaal migratiecentrum Myria. Werkgevers schreeuwen om nieuwe werkkrachten. Waarom raakt het gat op de arbeidsmarkt maar niet gevuld? 
© Bart Lasuy
Interview

‘Wij willen de mensheid redden als de grote klimaatvervuilers ons daarvoor betalen’

Congo is een grootmacht op het vlak van klimaatregulering. Congolese politici zijn zich daarvan steeds meer bewust en eisen nu boter bij de vis. Maar rijke landen leggen vooralsnog weinig geld op tafel, ziet milieuminister Ève Bazaiba. ‘We zullen het milieu niet beschermen met onze eigen goede wil.’
Collage: MO* © Belga / Leen Van den Neste
Interview

‘Gaan we als bank zeggen: met je loontje kan je geen huis meer kopen?’

Leen Van den Neste, CEO van vdk bank, en Koen Schoors, professor economie aan de UGent, zijn gepokt en gemazeld in de financiële wereld. Toch draait ook die wereld om veel meer dan geld alleen. Een gesprek over ethisch bankieren en de rol van de geldsector in de samenleving. 
© Magnum Photos / Peter van Agtmael
Analyse

Op zoek naar waarheid in een stroom van desinformatie

Nooit eerder werd zo snel zoveel informatie verspreid als vandaag. Maar vaak is niet meer duidelijk of het nu gaat om feiten of opinie. In de voortdurende stroom van foto’s, filmpjes, commentaren en boodschappen zit steeds meer desinformatie. Hoe zijn we hier gekomen en waar gaat het naartoe?

Pagina's