Unsplash (Lucas Ferreira)
Commentaar

‘Solidariteit kan worden uitgesteld, maar nooit vermeden’

De redactie van MO* bevindt zich op een tiental minuten wandelen van treinstation Brussel-Zuid. Redacteurs Tine Danckaers en Jago Kosolosky delen hun bedenkingen bij de recente ontmenselijkende steekvlampolitiek rond Gare Du Midi. ‘Solidariteit dringt zich op, onverbiddelijk'.
Reuters / Francois Lenoir
Commentaar

‘De afstand tussen verkiezingsretoriek en broodnodig beleid wordt groter en groter’

‘Waar economische migranten lange tijd kop van Jut waren, zijn ze door de arbeidskrapte – decennia na onze zoektocht naar “gastarbeiders” – opnieuw in trek’, stelt MO*hoofdredacteur Jago Kosolosky vast. Die realiteit botst met het antimigratiediscours waar politici keer op keer naar teruggrijpen.
Alpha Photo (CC BY-NC 2.0)
Commentaar

‘De nood aan en waarde van diepgravende journalistiek neemt toe’

Dankzij artificiële intelligentie zal de hoeveelheid oppervlakkige informatie vermomd als journalistiek nog stevig toenemen, schrijft hoofdredacteur Jago Kosolosky in het lentenummer van MO*magazine. Wat valt daaraan te doen?
Interview

‘De superrijken kiezen zelf hun plaats in de wereld en betalen daarvoor’

Wie van ons kan werkelijk wereldburger worden? Journaliste Atossa Araxia Abrahamian, zelf houdster van drie nationaliteiten, werpt een unieke blik op wat burgerschap betekent in de 21ste eeuw. Ze maakt pijnlijk concreet hoe identiteitspapieren de bestaande ongelijkheid vergroten.
Gage Skidmore / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Commentaar

‘Autoritaire leiders zijn in trek’

Op het altaar van de vrijheid van meningsuiting worden vandaag zonder enige reserve het publieke debat, een sterke pers en maatschappelijke vrede geofferd, schrijft Jago Kosolosky in het voorwoord van het winternummer van MO*.
Mil.ru / Wikimedia (CC BY 4.0)
Commentaar

‘Wie werkt vandaag aan vrede?’

Bewandelen we vandaag de kortste weg naar vrede?, vraagt MO*hoofdredacteur Jago Kosolosky zich af in zijn voorwoord voor het nieuwe nummer van MO*magazine. Of slaapwandelen we naar een decennialang conflict, op een moment dat we ons dat absoluut niet kunnen veroorloven?
© NBA / Visit Abu Dhabi
Commentaar

‘Afhankelijkheid bezorgt geldschieters macht. Zijn we dat vergeten?’

Het Westen heeft veel te lang (en met open armen) Russisch geld ontvangen. Maar financiële afhankelijkheid bezorgt geldschieters macht, schrijft Jago Kosolosky in het voorwoord van het zomernummer van MO*. Zijn we dat vergeten?
Extra

Waarom deze bekende lezers proMO* werden

Volg het voorbeeld van Brigitte Herremans, Bert Gabriëls, Nadia Nsayi, Stijn Meuris en Ronny Mosuse. Word ook proMO* voor 4,60 euro per maand of 60 euro per jaar.
WHO / Blink Media - Nana Kofi Acquah / @Wikimedia (CC BY-SA 3.0/igo)
Commentaar

‘We blijven collectief blind voor de massale solidariteit die de komende decennia nodig zal zijn’

Nieuwe varianten, een toenemende groep complotdenkers, het blijvend vastklampen aan vaccinpatenten... MO*hoofdredacteur Jago Kosolosky hoort verontrustende geluiden over de pandemie, maar probeert hoopvol te blijven. Hoopt u mee? 
Sallie The Cape Lady (CC BY-SA 2.0)
Commentaar

‘Elk kind barst van het talent. Dat moet kansen krijgen om te groeien’

Hoeveel talenten van kinderen worden de kop worden ingedrukt?, vraagt MO*hoofdredacteur Jago Kosolosky zich af. ‘Elk kind zit barstensvol talenten. Het bezit voldoende superkrachten om een leven mee door te komen. Die talenten moeten wel gevoed worden en kansen krijgen om te groeien.’
UNICEF Ethiopië (CC BY-NC-ND 2.0)
Commentaar

‘Rekenen op solidariteit zonder die zelf te tonen is hypocriet en dom’

'We hebben wereldwijde solidariteit nodig om de klimaatcrisis te keren. Maar daarop rekenen zonder solidair te zijn tijdens een globale pandemie is niet alleen hypocriet maar ook dom.' Dat schrijft MO*hoofdredacteur Jago Kosolosky.
© MO* / Iratxe Alvarez
Commentaar

Mondiale journalistiek bedrijven is elke dag een confrontatie met de harde realiteit

Omgaan met al het slechte nieuws uit de wereld is voor journalisten én lezers een uitdaging, schrijft Jago Kosolosky in het voorwoord van MO*141. Bij MO* trekken we een duidelijke grens tussen journalistiek en activisme, maar dat betekent niet dat verontwaardiging op een redactie moeten schuwen.

Pagina's